kostmedveten.se

Majonnäs sås

Sauce Mayonnaise  ursprungligen hetat Bayonnaise

Det kalla kökets grund sås.

Recept.

4 äggulor

1 tsk senap

1 tsk salt

1 l olja

2 msk vinäger eller citronsaft

Att göra:

Tag fram alla ingredienser, rums temp.

1.) Äggulor, senap och salt blandas i bunke.

2.) Oljan tillsätts under kraftig vispning, först droppvis,   

ökas sakta tills allt är blandat.

3.) Vinäger eller citronsaft blandas i tills önskad smak,

4.) blir såsen för tjock, tunnas med lite kallt vatten.

5.) Förvaras väl täckt i kylt utrymme.

Täckmajonnäs:

Om majonnäsen tillsätts flytande kall gelé. Används till  överdrag av kalla rätter som fisk eller kött.

Majonnäs, kokt, lägre fettinnehåll.

3 ägg

4 msk strösocker

1 tsk salt

1 tsk Colman´s senapspulver

1 msk matättika

1,½dl Mjölk

1 msk vetemjöl

Blanda alla ingredienserna kallt, röres till uppkok, sjuda ett par minuter. Avsvalning. Kan rekommenderas till smörgåstårtor, mild fin smak, ej så fet.

Bildspel: http://bilder.oscarskokbok.se/#!album-109 

Aïoli :

Krossad vitlök, äggulor, salt, röres med olja som en majonnäs. Smakas av med citronsaft.

Bisåser:

Andalouse:

Majonnäsen smaksätts med tomatpuré. Strimlor av röd spansk peppar blandas i såsen.

Remoulade:

Majonnäsen blandas med hackad kapris, ättiksgurka, persilja, körvel och dragon. Avsmakas med senap och ansjovisspad.

Russe:

Majonnäsen blandas med kaviar, gräslök, dill, persilja och smakas av med lite senap.

Skarpsås:

Majonnäsen blandas med hårdkokta ägg, fransk senap, vispad grädde, finskuren dill, hackad persilja.

Tartar:

Majonnäsen blandas med finhackad lök och gräslök.

Verte:

Majonnäsen blandas med puré av: Förvälld spenat, persilja, krasse, körvel och dragon som silas.

Rhode islandssås:

2 dl majonnäs

1 dl vispgrädde

2 msk chilisås

½ tsk pepparrot

Några droppar konjak  eller whisky .

Med flera recept.

Oscar Eskilander © 2018 • Privacy Policy • Terms of Use