kostmedveten.se

 

 

 

De varma Grundsåser  har sin bas i kökets grundkunskap, det blir färre som hanterar denna kunskap,  de sex varma grundsåserna och en del av dess bisåser

 

 

Vit grundsås / Béchamel

 

 

 

Recept.

 

100g smör.

2,3dl vetemjöl.

2l mjölk

Salt o v-peppar

 

1.)    Koka upp mjölken.

2.)    Fräs smöret o mjölet, omröres utan att ta färg.

3.)    Späd etappvis med mjölk, låt koka på svag värme, ca 10 min.

4.)    Smaksätt med salt och v-peppar.

 

Denna sås kan även redas med en toppredning.

 

Vill man göra en Sauce Bechamell som är en vit grundsås, smaksätts den lite annorlunda.

 

1.)    Koka upp mjölken med en skalad lök.

2.)    Fräs smöret och mjölet, omröres utan att ta färg

3.)    Späd etappvis med mjölk och låt koka på svag värme ca 15 min.

4.)    Smaksätt med muskott, nejlikor, ädelost, lagerblad, v-peppar och salt efter smak.

5.)    Sila såsen genom sil duk.

6.)    Ytan smöras

 

Ostsås: Gratinsås, Mornaysås.

 

100g smör

2,3dl vetemjöl

2l mjölk.

Kryddning enligt ovan val.

 

5-8 äggulor

1dl grädde

5-8dl riven ost.

 

1.)    Koka upp mjölken.

2.)    Fräs smör o mjöl, omröres utan att ta färg

3.)    Späd med mjölk etappvis, låt såsen koka på svag värme ca 10 min

4.)    Smaksätt såsen enligt ovan.

5.)    Låt såsen svalna lite.

6.)    Rör samman äggulor o grädde, vispa ner blandningen i såsen, tillsammans med osten. Får sedan inte koka.

 

 

  

 

 

 

Bisåser:

Mornaysås;

Ost, äggulor, smör.

Gräddsås;

Köttglace, vispgrädde.

 Löksås ;

Stekt lök.

Skånsksenapssås;

Skånsk senap, vispgrädde.

Ecossaise;

Finskurna rotgrönsaker,  Sky.

Nantua;

Kräftsmör, vispgrädde

Cardinal;

Hummersmör, vispgrädde.

+ fler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oscar Eskilander © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

oscar@kostmedveten.se