kostmedveten.se

 

 

 

En lista över ett antal kalla såser som kan vara bra att kunna till sommarens olika evenemang.  Även plats för improvisation.

 

 

 

Gravlaxsås/senapsås

 

Bästa såsen till gravlax

Även serveras till hummer, krabba eller gravad strömming.

 

 

 

 

Recept.

 

Grav lax sås 1.

Matolja

Ättika

Socker

Peppar och salt

Allt efter smak.

 

Gravlax—/ senapssås 2.

3 dl socker

2 tsk salt

200g dill

6 dl senap

½ liter matolja

1 dl vinäger.

Att göra:

1.)Plocka dillen i små buketter, skäres fint.

2.) Blanda socker och salt, blanda i hälften av dillen, rör kraftigt.

3.) blanda i senapen.

4.) rör i oljan, först sakta, sedan snabbare.

5.) vispa ner vinägern, avsluta med den återstående dillen.

 

 

 

   

 

 

 

Gravlaxssås 3.

2 äggulor

2 dl senap

1 dl vinäger

1,5 dl socker

Vitpeppar och salt

6 dl olja

200g finskuren dill

 

Blanda som vid majonnäs.

 

 

Senapssås till Lutfisk.

2 msk gul senap

2 msk vispgrädde

 

Att göra:

1.)Mortla de gula  senapsfröna tills det blir ett gult pulver.

2.) tillsätt grädden lite i taget, tills såsen är som en ordinarie senap, låt stå  svalt. Kanske det fodras lite mer grädde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oscar Eskilander © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

oscar@kostmedveten.se