kostmedveten.se

 

 

  

 

 

 Utbildning/föreläsning

 

 

Visar en lista över de utbildningar som jag har att Erbjuda just nu. Det är fler utbildningar på gång. Vad kurs materialet som häften o annan litteratur kostar tillkommer till kursavgiften.

 

 

 

1). Hygien.

Är ett sätt för säkrare livsmedelshantering

 Nya regler om hygien.

 Minska risken för matförgiftning

 Småföretagens verktyg för att skapa säkrare mat

 Gör ett egenkontrollprogram

 HACCP

 Ständigt pågående process

 

Ha rent under skorna !!

 

 

2.) Näringslära

Mat och dess innehåll har förbryllat människan under lång tid. Man äter ibland skräpmat för att man är hungrig och saknar där med kraft för att gå vidare utan energi under en dag på jobbet. För att få kläm på det, fodras kunskap och den kunskapen kan man få via information.

Maten är en del av ett välbefinnande som tillsammans med rörelse ger en bra grund att stå på. Kostcirkeln är en bra hjälp att kunna förse behovet med rätt byggstenar. Fördelas kostintaget förståndigt kan vi prestera och känna oss bra till mods. Fem gånger under dagen bör man äta.

 

Det finns ett antal olika sätt att äta mer eller mindre: öka eller minska i vikt. Det händer hela tiden nya saker i matbranschen som vi sakligt bör granska.

Här kommer jag in och kan hjälpa till med att lösa många av de problem med kost och näringslära som har uppstått.

 

 

3.) Köksutrustning 

Grundutrustning till ett kök:

Listan kan göras lång och jag har med det mesta.

 

Spis, ugn, (salamander)

 

Stekbord, fritös, (bain marie)

 

Gryta, stekpanna, (platå), mm

 

 

4.) Frukostar 

Vikten av en frukost som motsvarar dagens första prövning.

 

Ge det energibehov som är förenligt med de arbetsuppgifter som skall utföras

 

·Kontinental

·Engelsk

·Amerikansk

·Fullvärdig

·Frukostbuffé

 

 

5.) Enklare matlagning 

 Få en så allsidig information som möjligt.

 Först en liten teoretisk information om tillvägagångssättet. Det praktiska arbetet kommer att bestå i att tillsammans tillaga en förrätt, en varmrätt, en dessert och baka någon form av bröd.

 När maten är tillagad avnjuter vi självklart måltiden tillsammans!

4 veckors kurs i enklare matlagning

 Lite hygien, livsmedelshantering

 köksutrustning samt  servering.

 

 

6.) Specialkost 

 Det kan ske redan när vi föds, att kroppen reagerar på det vi äter eller att

en allergi blir så stark att vi måste ta bort det livsmedlet ur kosten för

resten av det verksamma livet. Det yttre kan vara boven i dramat som tex. Pollen, mjöl. Det är mycket som kan påverka  hur vi mår. En allergi eller något annat som inverkar på vår hälsa kan vara svårt att undvika . Livsmedel kan inverka negativt, undvik dem som orsakar obalans i kroppen, bytes ut mot alternativ som ger nästan samma effekt. Utbilda dig i ämnet så är det lättare att hantera, man vill ju må så bra som det bara kan gå.

 

 7.) Egenkontroll ; Jag.

 

 Fördela dagens måltider utifrån dina behov.

Börja dagen med en väl sammansatt frukost som kan ge energi, fylls på efter behov under hela dagen

Fördjupar sig i fördelningen under dagen

 

Frukost— mellanmål— Lunch —mellanmål —Middag.

· Ett sätt att få grepp om konsumtionen

· Att åskådliggöra ett begär

· Bli medveten om ett missbruk

· Kunna sätta mål för/emot

· Ät mindre motionera mer

 

 8. B. M. H. basen, maten, hälsan. 

 

 B M H . Basen, maten, hälsan är ett koncept som blivit mer utbrett under senare år.

Att ha en grund att stå på är alltid bra, utifrån den grunden kan man laga god närande mat och får då en hällsoaspekt som ger en helhet för det liv vi lever. Ett regelbundet motionerande förhöjer det liv vi vill leva.

 

 9.) Middagar

 

Gåsamiddag.

Julbord.

Nyårs middag.

Buffé.

Påsk middag.

Smörgåsbord.

 

Och andra traditionella middagar

 

 

10. Gastronomi

Att göra en Consome, fodrar lite förberedelser och lite initiativ  för att nå ända fram.

De franska orden kan vara nog så krångliga.

Alla saker på sin plats (Mise en place).

Finare matlagning: 3-4-5 rätters allt efter önskemål.

 

Lärarlegitimationen

Ger mig behörighet  att bedriva undervisning i skolväsendet enligt följande:

GY 2011.

                      Hygienkunskap  100p.

                      Livsmedels- och näringskunskap  1, 100p.  2, 100p.

                      Mat och dryck i kombination   100p.

                      Matlagningskunskap 1,100p. 2,200p. 3, 200p. 4, 200p 

                      Måltids- och branschkunskap  100p.

                      Service och bemötande  1, 100p.  2, 100p.

                      *Specialkoster  100p.

                      *Entreprenörskap  100p.

                                                                             * Blir av sina basämnen.

 

 

 

 

 

 

    

 

 

  

 


Med vänlig hälsning Oscar

 

 

 

 

Oscar Eskilander.Com © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

oscar@kostmedveten.se