oscar@kostmedveten.se

  • Entré
  • Det här är jag, litet cv
  • Kontakta mig
  • Hobby
  • Händelser
  • Utbildning.
  • Leg. Yrkeslärare
  • Ox - Buljong
  • Fond/buljong
  • Sky
  • Klarning av buljong
  • Fiskfond
  • Skaldjursfond
  • Redning, mängder och
  • Vit grundsås - Béchamel
  • Ljus grundsås - Veloutesås
  • Brun grundsås - Espagnole
  • Tomatsås - Tomate
  • Bearnaise sås
  • Hollandaise sås
  • Vinägrette sås
  • Majonnäs sås
  • Gravlaxsås/senapssås
  • Cumberlandsås
  • Kalla örtsåser
  • Smörblandningar - Aromsmör
  • Husmanskost - Kåldolmar
  • Husmanskost - Kalops
  • Husmanskost - Delikatess kroppkakor
  • Husmanskost - stekt fläsk med löksås
  • Nationalsoppa - Ärtsoppa
  • Husmanskost - Pannkakor/plättar
  • www.oscarskokbok.se

kostmedveten.se

Till kökets grunder och kockarnas baskunskaper hör kunskapen om buljonger, fonder och sky, basen till såser och soppor.

Fiskfond

Recept.

5 kg plattfiskben, huvud, utan gälar

0,5 kg gul lök

0,3 kg persiljesjälkar

0,5 kg purjolök, det vita

0,5 kg champinjoner

15 vitpepparkorn grovkrossade

Saft av en citron

4 lagerblad

1 dl matolja

10 liter vatten

1. Kontrollera så alla gälar är borttagna, kallspola fiskbenen tills klart vatten.

2. Lök, purjolök, persiljeskälkar, champinjoner, skalas sköljs, skäres i mindre bitar

3. Fiskbenen fräses lätt i olja

4. Tag fram gryta som motsvarar storlek till fiskfond ca 20.l

5. Lägg först i grönsaker, svamp, kryddor, citronsaft, lägg sedan   fiskbenen som ett galler över, fyll på med kalltvatten

6. Får ett uppkok, sjuda i 20 min, skumma noga

7. Avlägsna ben och huvuden med hålslev

8. Sila fiskfonden

9. Uppkok, till avsvalning, förvaras i kyla

10.      Begränsad hållbarhetstid.

Används till;

Grundstomme till fisksås, soppor

Kokningsvätska för fiskrätter

Reduceras till fumet = koncentrerad fond

Reduceras till fiskglass

 

Oscar Eskilander © 2018 • Privacy Policy • Terms of Use

Med vänlig hälsning Oscar

Oscar Eskilander.  © 2022 • Privacy Policy • Terms of Use