kostmedveten.se

 


Kontakta mig.

Jag ändra här när jag har ny info.

Jag kan nås på:

Mobil: 073-0746383

E post: oscar@kostmedveten.se

Adress: Runtorp 405 ,  388 99 Påryd.

Höja kvalitet på kock?

Test eller utbildning ?


Gjorde ett förslag 2015


Förslaget:


Har de senare åren försökt skapa en möjlighet för Sveriges gymnasieelever. En möjlighet till högre utbildning i Kalmar, Jag har riktar mig till de gymnasieelever med utgång kock.


Gymnasieskolan erbjuder( och i bästa fall) ger eleverna möjlighet till en inblick i kockyrket med lite prova på praktik. Studenterna är lovade en utbildning som ger möjlighet till jobb i kök, att utvecklas och bli duktiga kockar.


Dock har man gott händelserna lite i förväg och påstår att eleverna är kockar efter genomförd utbildning. Stämmer inte riktigt, det fodras betydligt mer än en liten inblick och en prova på praktik för att bli en kock.


Gymnasieskolan har enbart givit en inblick till yrket, vilket många krögare, kökschefer och elever inte rickigt förstått. Det märks många gånger då eleverna gör grova misstag, tex. ej ser skillnad på en Kasslerkotlett eller ett kycklingbröst eller tror att kycklingkött skall vara rosarött vid servering.


För att råda bot på detta har jag erbjudit Kalmar kommuns Krögare o Kökschefer att starta en Yrkeshögskola med intag hösten 2016.

Jag tyckte dock, att man borde bildar ett Yrkesråd och av yrkesrådets representanter väljs en ledningsgrupp.


Hur man gör och går till väga finns att läsa på Skolverkets hemsida.


Jag har nu lagt ut detta till krögarna och kökscheferna i Kalmar och hoppas det blir ett yrkesråd före ansökningens tid är ute.

Tiden är nu ute för att söka yrkeshögskola för kockar 2016.


Projektet Jag startade "​ Att starta en yrkeshögskola för kockar i Kalmar" slutar här.


Jag Tackar för visat intresse och hoppas någon annan vill engagera sig för YH kockar i Kalmar. Enligt uppgift kommer det att saknas ca 5 000 kockar i Sverige inom kort så det behövs utbildning.

 

Blogg:

Nätkokbok:

MC sida:

Oscar Eskilander.  © 2019 • Privacy Policy • Terms of Use