kostmedveten.se
Majonnäs sås
Sauce Mayonnaise ursprungligen hetat Bayonnaise
Det kalla kökets grund sås.
Recept.
4 äggulor
1 tsk senap
1 tsk salt
1 l olja
2 msk vinäger eller citronsaft
Att göra:
Tag fram alla ingredienser, rums temp.
1.) Äggulor, senap och salt blandas i bunke.
2.) Oljan tillsätts under kraftig vispning, först droppvis,
ökas sakta tills allt är blandat.
3.) Vinäger eller citronsaft blandas i tills önskad smak,
4.) blir såsen för tjock, tunnas med lite kallt vatten.
5.) Förvaras väl täckt i kylt utrymme.
Täckmajonnäs:
Om majonnäsen tillsätts flytande kall gelé. Används till överdrag av kalla rätter som fisk eller kött.
Majonnäs, kokt, lägre fettinnehåll.
3 ägg
4 msk strösocker
1 tsk salt
1 tsk Colman´s senapspulver
1 msk matättika
1,½dl Mjölk
1 msk vetemjöl
Blanda alla ingredienserna kallt, röres till uppkok, sjuda ett par minuter. Avsvalning. Kan rekommenderas till smörgåstårtor, mild fin smak, ej så fet.
Aïoli :
Krossad vitlök, äggulor, salt, röres med olja som en majonnäs. Smakas av med citronsaft.
Med vänlig hälsning Oscar
Oscar Eskilander. © 2022 • Privacy Policy • Terms of Use
Bisåser:
Andalouse:
Majonnäsen smaksätts med tomatpuré. Strimlor av röd spansk peppar blandas i såsen.
Remoulade:
Majonnäsen blandas med hackad kapris, ättiksgurka, persilja, körvel och dragon. Avsmakas med senap och ansjovisspad.
Russe:
Majonnäsen blandas med kaviar, gräslök, dill, persilja och smakas av med lite senap.
Skarpsås:
Majonnäsen blandas med hårdkokta ägg, fransk senap, vispad grädde, finskuren dill, hackad persilja.
Tartar:
Majonnäsen blandas med finhackad lök och gräslök.
Verte:
Majonnäsen blandas med puré av: Förvälld spenat, persilja, krasse, körvel och dragon som silas.
Rhode islandssås:
2 dl majonnäs
1 dl vispgrädde
2 msk chilisås
½ tsk pepparrot
Några droppar konjak eller whisky .
Med flera recept.
Oscar Eskilander © 2018 • Privacy Policy • Terms of Use