oscar@kostmedveten.se

  • Entré
  • Det här är jag, litet cv
  • Kontakta mig
  • Hobby
  • Händelser
  • Utbildning.
  • Leg. Yrkeslärare
  • Ox - Buljong
  • Fond/buljong
  • Sky
  • Klarning av buljong
  • Fiskfond
  • Skaldjursfond
  • Redning, mängder och
  • Vit grundsås - Béchamel
  • Ljus grundsås - Veloutesås
  • Brun grundsås - Espagnole
  • Tomatsås - Tomate
  • Bearnaise sås
  • Hollandaise sås
  • Vinägrette sås
  • Majonnäs sås
  • Gravlaxsås/senapssås
  • Cumberlandsås
  • Kalla örtsåser
  • Smörblandningar - Aromsmör
  • Husmanskost - Kåldolmar
  • Husmanskost - Kalops
  • Husmanskost - Delikatess kroppkakor
  • Husmanskost - stekt fläsk med löksås
  • Nationalsoppa - Ärtsoppa
  • Husmanskost - Pannkakor/plättar
  • www.oscarskokbok.se

kostmedveten.se

Till kökets grunder och kockarnas baskunskaper hör kunskapen om buljonger, fonder och sky, basen till såser och soppor.

Skaldjursfond

Recept.

Skaldjur; skal av; räkor, kräftor, hummer, krabba, languster.

1 kg skal

2 st morot

1 st palsternacka

2 bit rotselleri

1 st vitlöksklyfta

8 st persiljeskälkar

2 dl tomatpasta

4 dl fiskfond

1 msk konjak

50 gr smör

Kryddor, örter

1. Skalen torkas i ugn före användandet

2. Rot grönsakerna, skalas, skäres i mindre fyrkanter. ( Mire poix )

3.          Rosta skalen i en dubbelbottnad kastrull, skal bryns med smör.

4.          Rot grönsakerna brynes med skalen

5.          Tomatpastan brynes med grönsaker och skal. Kryddor, örter.

6. När rostnings effekten syns i botten på kastrullen, flambera med konjak

7. Tillsätt fiskfonden, låt sjuda, sila

8. Uppkok, avsvalning, ställs i kyl.

Begränsad hållbarhetstid

Används till:

                 skaldjurssoppa, såser

                 Byts fiskfonden ut mot smör =     skaldjurssmör

Couli = reduceras skaldjurs fonden till ca 1 dl kan man frysa den i små iskuber och användas som smak förhöjare

 

Oscar Eskilander © 2018 • Privacy Policy • Terms of Use

Med vänlig hälsning Oscar

Oscar Eskilander.  © 2022 • Privacy Policy • Terms of Use