kostmedveten.se
Vit grundsås / Béchamel
Recept.
100g smör.
2,3dl vetemjöl.
2l mjölk
Salt o v-peppar
1.) Koka upp mjölken.
2.) Fräs smöret o mjölet, omröres utan att ta färg.
3.) Späd etappvis med mjölk, låt koka på svag värme, ca 10 min.
4.) Smaksätt med salt och v-peppar.
Denna sås kan även redas med en toppredning.
Vill man göra en Sauce Bechamell som är en vit grundsås, smaksätts den lite annorlunda.
1.) Koka upp mjölken med en skalad lök, lagerblad, nejlikor. en knippe färsk timja. Låt sjuda.
2.) Fräs smöret och mjölet, omröres utan att ta färg
3.) Späd etappvis med mjölk, låt sjuda på svag värme ca 20 min. Rör i botten.
4.) Smaksätt med riven muskott, (ädelost), v-peppar och salt efter smak.
5.) Sila såsen genom finmaskig sil.
6.) Ytan smöras
Ostsås: Gratinsås, Mornaysås.
100g smör
2,3dl vetemjöl
2l mjölk.
Kryddning enligt ovan val.
5-8 äggulor
1dl grädde
5-8dl riven ost.
1.) Koka upp mjölken.
2.) Fräs smör o mjöl, omröres utan att ta färg
3.) Späd med mjölk etappvis, låt såsen koka på svag värme ca 10 min
4.) Smaksätt såsen enligt ovan.
5.) Låt såsen svalna lite.
6.) Rör samman äggulor o grädde, vispa ner blandningen i såsen, tillsammans med osten. Får sedan inte koka.
Med vänlig hälsning Oscar
Oscar Eskilander. © 2022 • Privacy Policy • Terms of Use
Bisåser:
Mornaysås;
Ost, äggulor, smör.
Gräddsås;
Köttglace, vispgrädde.
Löksås ;
Stekt lök.
Skånsksenapssås;
Skånsk senap, vispgrädde.
Ecossaise;
Finskurna rotgrönsaker, Sky.
Nantua;
Kräftsmör, vispgrädde
Cardinal;
Hummersmör, vispgrädde.
+ fler.
Oscar Eskilander © 2020 • Privacy Policy • Terms of Use